Αρχείο κατηγορίας Διάφορα

Άρθρα που δεν ταξινομούνται

Μιχάλης Δερτούζος-Προφήτης και οραματιστής του διαδικτύου

Γεννημένος στην Αθήνα το 1936, ο Μιχάλης Δερτούζος βίωσε τη σκληρότητα του πολέμου, της πείνας και της δυστυχίας, έχοντας μάλιστα το ρόλο του αρχηγού της

Μιχάλης Δερτούζος

Μιχάλης Δερτούζος

οικογένειάς του, ρόλο που του ανέθεσε ο πατέρας του, Λεωνίδας, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού από την Άνδρο, ο οποίος έλειπε διαρκώς σε επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Μοναχοπαίδι, μεγάλωσε σε μία δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, όπου η επιβίωση ήταν ο πρωταρχικός στόχος, είχε την τύχη να υποστηρίζεται από τους γονείς του, οι οποίοι τον έστειλαν στο Κολλέγιο Αθηνών, μία απαιτητική σχολή, στην οποία κανείς δύσκολα έμπαινε, ακόμη πιο δύσκολα όμως αποφοιτούσε. Όπως ο ίδιος έχει διηγηθεί σε συνεντεύξεις του, αν και μέτριος μαθητής τα πρώτα χρόνια, βρήκε απέναντί του τον καθηγητή του των μαθηματικών, ο οποίος με την καθοδήγηση και τις συμβουλές του, τον μετέτρεψε σε άριστο μαθητή.
Από το Κολλέγιο Αθηνών αποφοίτησε το 1954. Εκμεταλλεύθηκε μια υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και έφυγε για το Αρκάνσας, για να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Τρία χρόνια μετά έπαιρνε bachelor, ενώ το 1959 ήταν η σειρά του Master. Ο Μιχάλης Δερτούζος είχε ήδη βρει το δρόμο του. Υπέβαλε αίτηση και έγινε δεκτός στο φημισμένο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης Μ.Ι.Τ. όπου και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1964 και προσλήφθηκε ως Επίκουρος Καθηγητής. -Διαβάστε το εξαιρετικό αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ellines.com/specials/myths/7596-profitis-kai-oramatistis-tou-diadiktuou/

Συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης “Μιχάλης Δερτούζος” για τις ΤΠΕ

Παρατίθεται το κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου της Ένωσης Εκπαιδευτικών “Μιχάλης Δερτούζος” στον δικτυακό τόπο “Ευφυής Εκπαίδευση” .

Στο κείμενο αναφέρονται οι θέσεις του σωματείου μας για το ζήτημα της ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στην ελληνική εκπαίδευση.

“Συναντήσαμε το Γιάννη Σαλονικίδη στο 5ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της Σύρου, όπου η Ευφυής Εκπαίδευση ήταν παρούσα. Οι απόψεις του για την εκπαίδευση και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βαρύτητα, όχι μόνο επειδή συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για τη σωστή αξιοποίησή των ψηφιακών μέσων, αλλά και διότι είναι δάσκαλος και βιώνει καθημερινά τα ζητήματα για τα οποία θα μας μιλήσει παρακάτω.

Ο κος Σαλονικίδης είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στις Φυσικές επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε, ενώ είναι και δάσκαλος στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους όσον αφορά στη διοργάνωση του Εκπαιδευτικού Συνεδρίου της Σύρου.

Ε.Ε.Είσαστε δάσκαλος και παράλληλα ασχολείστε με την τεχνολογία. Πως συμβιβάζονται οι ιδιότητες του εκπαιδευτικού και του θιασώτη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών; Πως φτάσατε ως εδώ;

Γ.Σ.Η ενασχόλησή μου με τις ΤΠΕ ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια περίπου. Από την πρώτη στιγμή διαισθάνθηκα πως οι ΤΠΕ θα μπορούσαν να συνδυαστούν άριστα με την εκπαιδευτική μου ιδιότητα. Βέβαια στην αρχή η σχέση αυτή ήταν εργαλειακή, αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια διαπίστωσα πως οι ΤΠΕ ήταν δυνατόν να προσφέρουν νέα, ενδιαφέροντα, συνεργατικά περιβάλλοντα μάθησης επομένως μου έδωσαν τη δυνατότητα να βελτιωθώ επαγγελματικά και να διευρύνω το πεδίο δράσης μου. Σήμερα θεωρείται αναγκαία η καλή γνώση της τεχνολογίας για έναν εκπαιδευτικό, αφού το ζήτημα της ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση αποτελεί στόχο της εκπαιδευτικής μας πολιτικής. Απ’ αυτή τη σκοπιά δικαιώνονται οι αρχικές μου επιλογές, δηλ. να «επενδύσω» κόπο και χρόνο στην αξιοποίηση των ΤΠΕ για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ε.Ε.Είστε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών «Μιχάλης Δερτούζος» και συμμετέχετε στην Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους σκοπούς και τη δράση αυτών των οργανώσεων;

Γ.Σ.Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στις Φυσικές επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος» ιδρύθηκε το 2003 από εκπαιδευτικούς – επιμορφωτές ειδικότητας φυσικών επιστημών. Στην πορεία όμως το σωματείο «αγκάλιασε» όλους τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις ΤΠΕ στη διδασκαλία. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κοινότητα εκπαιδευτικών με κύριους στόχους την ανταλλαγή απόψεων για τη διδασκαλία με τη χρήση ΤΠΕ, την ενημέρωση για τις εξελίξεις στην τεχνολογία και το εκπαιδευτικό λογισμικό, την παραγωγή και το διαμοιρασμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με ΤΠΕ κλπ.

Συνέχεια