Απολογισμός 2ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου Ημαθίας

Νάουσα,  25 Απριλίου 2010

Συντονιστική Επιτροπή

« 2ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου Ημαθίας»

«Ψηφιακές και Διαδικτυακές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση»

Το 2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας πραγματοποιήθηκε στη Βέροια και τη Νάουσα 23, 24 και 25 Απριλίου 2010, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (αριθ. Πρωτ.: 137493/Γ2/6-11-2009) και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας.

Διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τις παρακάτω ενώσεις εκπαιδευτικών:

  • Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε)
  • Πανελλήνια Ένωση εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος»
  • Παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Ημαθίας

σε συνεργασία με:

  • Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
  • Την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας
  • Την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Βέροιας
  • Το Μεταπτυχιακό Τμήμα «Επιστήμη του Διαδικτύου», Μαθηματικού Τμήματος Α.Π.Θ.
  • Την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής
  • Την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών
  • Το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας

Κύριος σκοπός του συνεδρίου ήταν να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς σε επαφή με το εκπαιδευτικό λογισμικό, το διαδίκτυο και τη χρήση τους στις αίθουσες διδασκαλίας και τα σχολικά εργαστήρια. Επιπλέον, να γνωστοποιήσει τις εξελίξεις και τις τάσεις στην παιδαγωγική αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού στην εκπαίδευση.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Εκπαιδευτικό Λογισμικό / Μελέτες και έρευνες, σχετικά με θέματα ΤΠΕ στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό / Ελληνικό Εκπαιδευτικό Διαδίκτυο (Εκπαιδευτικές Πύλες, Σχολικές Ιστοσελίδες Α’/θμιας κα Β’/θμιας Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικά Ιστολόγια, Πλατφόρμες δυναμικού περιεχομένου, ηλεκτρονικές κοινότητες μάθησης και εφαρμογές e-Learning) / Εκπαιδευτική Ρομποτική / Θέματα σχολικών εργαστηρίων Πληροφορικής και εφαρμογών υπολογιστών (υλοποιήσεις σε επίπεδο υλικού και λογισμικού) / Microcomputer Based Laboratories / Προτάσεις διδασκαλίας με χρήση ΤΠΕ / Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ / Κοινωνικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου από τους νέους.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν κεντρικές ομιλίες, workshops (εργαστήρια), tutorials, προφορικές ανακοινώσεις, παρουσιάσεις αφισών και στρογγυλά τραπέζια σχετικά με τη θεματολογία του συνεδρίου που πλαισιώνονταν από παράλληλες συνεδρίες ειδικοτήτων.

Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος σε ζητήματα της εκπαιδευτικής πράξης με τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού εργαστηριακών δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν 140 εργασίες με τη μορφή προφορικών εισηγήσεων, 10 εργασίες τύπου αφίσας (poster), 5 στρογγυλά τραπέζια και πραγματοποιήθηκαν 22 εργαστηριακές δραστηριότητες. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την ημέρα Scratch 2010, με συμμετοχή 100 συνέδρων και οι βραβεύσεις του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Σχολικών Διαδικτυακών Τόπων.

Με τη λήξη του συνεδρίου δόθηκαν 760 βεβαιώσεις παρακολούθησης συνέδρων και 346 βεβαιώσεις εισηγητών/εκπαιδευτών/κριτών/μελών Ο.Ε. Το σύνολο των συμμετεχόντων άγγιξε τα 1100 άτομα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διανεμήθηκαν συνολικά 798 βιβλία περιλήψεων πρακτικών, που συνοδεύονταν από αντίστοιχο αριθμό ψηφιακών δίσκων με τα πλήρη κείμενα (1961 σελίδες).

Οι 3 ημέρες του Συνεδρίου καλύφθηκαν online μέσω της υπηρεσίας ζωντανής μετάδοσης video του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στο internet, σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών  Ημαθίας.

Τις  4 συνολικά μεταδόσεις παρακολούθησε ένα σύνολο από 2586 χρήστες internet:

–          (α) Έναρξη Εργασιών στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας (421 συνδέσεις, μέγιστο 28 ταυτόχρονες)

–          (β) Συνεδρίες Φιλολόγων στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (893 συνδέσεις, μέγιστο 25 ταυτόχρονες)

–          (γ) Γενικές συνεδρίες στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επαγγελματικού Λυκείου Νάουσας (780 συνδέσεις, μέγιστο 24 ταυτόχρονες)

–          (δ) Διαγωνισμός Εκπαιδευτικών Ιστοσελίδων/Λήξη Εργασιών στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επαγγελματικού Λυκείου Νάουσας (492 συνδέσεις, μέγιστο 36 ταυτόχρονες)

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές της επιτυχούς διοργάνωσης και ιδιαίτερα τους διευθυντές, υποδιευθυντές και προσωπικό του ΣΕΚ Νάουσας, 1ου ΕΠΑΛ Νάουσας, τη γραμματεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, τους εκπαιδευτικούς σχολείων της Νάουσας και Βέροιας και όλο το κλιμάκιο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που ήταν υπεύθυνο για την απευθείας μετάδοση. Πραγματικά υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους με πολύωρη εθελοντική εργασία και αποτέλεσαν βασικότατους συντελεστές της επιτυχούς διεξαγωγής του συνεδρίου.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας και τους Δήμους Βέροιας και Νάουσας η βοήθεια των οποίων ήταν σημαντική.

Τέλος ευχαριστούμε τους χορηγούς μας που χρηματοδότησαν και στήριξαν το Συνέδριο.

CYTA HELLAS, CONCEPTUM, MULTIRAMA, Διερευνητική Μάθηση, ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ, ΟΠΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΪΔΗ, Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας, Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, Σύμβουλοι  Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας «EMPLOY», Σχολικές επιτροπές  1ου & 7ου Γυμν. Βέροιας, 2ου ΓΕΛ Βέροιας, ΣΕΚ-1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη του Διαδικτύου» του Μαθηματικού Τμήματος ΑΠΘ.

Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε την άψογη συνεργασία με τα προεδρεία των συνεδριών και την πλειονότητα των εισηγητών, το επίπεδο προετοιμασίας των οποίων και η ετοιμότητα υποστήριξης των εργασιών τους, στις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι σύνεδροι, μας ξάφνιασε ευχάριστα.

Αγαπητοί/αγαπητές,

Το Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης όλων των εκπαιδευτικών, της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, που θέλουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τα ερευνητικά τους πορίσματα ή τους προβληματισμούς τους σχετικά με την παιδαγωγική αξιοποίηση των Τ.Π.Ε στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εντυπωσιακή συμμετοχή και συνεισφορά σας δε μας αφήνει περιθώρια για εκπτώσεις στις μελλοντικές μας προσπάθειες.

Σας περιμένουμε λοιπόν στην Ημαθία την άνοιξη του 2012.

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Δοδοντσής Μιλτιάδης

Κολτσάκης Βαγγέλης
Σαλονικίδης Γιάννης

Βέροια-Νάουσα, Απρίλιος 2010

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.