Ηλεκτρονικό περιοδικό “Μάθηση με Τεχνολογίες”

Η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση e-Δίκτυο – ΤΠΕ (www.e-diktyo.eu) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ “Μιχάλης Δερτούζος” (www.ekped.gr) εκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό «Μάθηση με Τεχνολογίες» http://mag.e-diktyo.eu (ISSN 1792 – 1813).

Σκοπός του περιοδικού
Σκοπός του περιοδικού είναι ο γόνιμος προβληματισμός, ο δημιουργικός διάλογος, η παραγωγή και η διάχυση νέας γνώσης αναφορικά με τη χρήση και την αξιοποίηση  των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση. Το παρόν περιοδικό εστιάζει ιδιαίτερα στις σύγχρονες πρακτικές χρήσης τους, έτσι όπως διαμορφώνονται μέσα στην καθημερινότητα της σχολικής τάξης, της εκπαιδευτικής μονάδας, της διοίκησης της εκπαίδευσης, αλλά και στην καθημερινή ζωή παιδιών, εφήβων και επαγγελματιών (π.χ. εκπαιδευτικών), καθώς και ευρύτερα σε κάθε συνθήκη άτυπης μάθησης.

Το περιοδικό στοχεύει αφενός να δημιουργήσει ένα χώρο έκφρασης και δημοσιοποίησης για τους εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικούς-ερευνητές και στελέχη εκπαίδευσης, αναφορικά με τις καινοτομικές πρακτικές τους και τις διδακτικές τους προσεγγίσεις, και αφετέρου να συμβάλλει στην επίγνωση, τη γνώση και το διάλογο, για το εύρος των νέων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τεχνολογίες, καθώς και τις επιδράσεις και τις συνέπειες της χρήσης τους.

Το περιοδικό «Μαθησιακές Τεχνολογίες» απευθύνεται κυρίως σε:

  • Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Διδάσκοντες/ουσες Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αξιοποιούν τις τεχνολογίες στη διδακτική πρακτική
  • Στελέχη Εκπαίδευσης
  • Επιμορφωτές/τριες και επιμορφούμενους/ες στις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση
  • Μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και υποψήφιους/ες διδάκτορες

Θεματολογία περιοδικού

  • Εκπαιδευτικό Υλικό και Διδακτικές Προσεγγίσεις με αξιοποίηση των ΤΠΕ
  • Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ
  • Εκπαιδευτική Πολιτική και ΤΠΕ
  • Διαδίκτυο & παγκόσμιος ιστός
  • Ειδικά θέματα των ΤΠΕ

Πρόσκληση εργασιών
Η Συντακτική Επιτροπή καλεί όσους/ες ενδιαφέρονται να υποβάλουν άρθρα – εργασίες σχετικές με τη θεματολογία του περιοδικού. Στο περιοδικό μπορούν να υποβληθούν τρεις κατηγορίες άρθρων. Το πλήρες κείμενο του άρθρου δε θα πρέπει να ξεπερνά το μέγιστο αριθμό σελίδων που αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία άρθρου, σύμφωνα με τα παρακάτω:

Κατηγορίες άρθρων

  • Τυπικά άρθρα, έρευνες: μέγιστο μέγεθος 12 σελίδων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του περιοδικού.
  • Διδακτικές προτάσεις, δραστηριότητες και εφαρμογή τους: μέγιστο μέγεθος 10 σελίδων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του περιοδικού.
  • Άρθρα εκπαιδευτικού στοχασμού όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εκπαιδευτικών Πυλών, blogs, κριτική βιβλίων, προτάσεις θεματικού ψηφιακού υλικού, κριτική μέτρων κυβερνητικής πολιτικής: μέγιστο μέγεθος 6 σελίδων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του περιοδικού.

Διαδικασία κρίσεων
Όλες οι υποβληθείσες εργασίες θα υποβληθούν σε διαδικασία ανώνυμης κρίσης. Προκειμένου να γίνει δεκτή μια εργασία για δημοσίευση στο περιοδικό θα πρέπει να έχει θετική αξιολόγηση από 2 τουλάχιστον μέλη της επιτροπής κριτών. Στην περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των δύο κριτών η εργασία προωθείται σε τρίτο κριτή, ώστε να διασφαλισθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, αλλά και το όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό συνολικό αποτέλεσμα της κρίσης.
Σημειώνεται ότι εκτός από την ποιότητα των εργασιών που θα παραληφθούν, η συμμόρφωση προς τις οδηγίες συγγραφής των κειμένων (μορφοποίηση σύμφωνα με το υπόδειγμα) αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αποδοχή τους. Τα όρια σελίδων κάθε εργασίας περιλαμβάνουν το πλήρες κείμενο με τα στοιχεία των συγγραφέων, την περίληψη, τους πίνακες, τα σχήματα, τις αναφορές κ.λ.π.

Σημαντικές παρατηρήσεις

  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες σχετικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής εργασιών στον ιστότοπο του περιοδικού http://mag.e-diktyo.eu
  • Στο Τεύχος 0 του περιοδικού συμπεριλήφθησαν επιλεγμένες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας «Ψηφιακές και Διαδικτυακές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση», που έλαβε χώρα στη Βέροια – Νάουσα στις 23-25 Απριλίου 2010.
  • Καταληκτική ημερομηνία για το 1ο τεύχος: 31/12/2010. Υπεύθυνοι 1ου τεύχους: Γλέζου Κατερίνα, Σαλονικίδης Γιάννης και Τζιμόπουλος Νίκος.
  • Στα πρώτα τεύχη του περιοδικού θα συμπεριληφθούν ένα τεύχος – αφιέρωμα στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με υπεύθυνο τον κ. Αλιμήση και ένα τεύχος – αφιέρωμα για την Εκπαίδευση από απόσταση με υπεύθυνους την κ. Βασσάλα και τον κ. Λιοναράκη.

Επικοινωνία
Για να επικοινωνήσετε μαζί μας μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας του δικτυακού τόπου του περιοδικού http://mag.e-diktyo.eu ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση ntzimop@sch.gr.

Η Συντακτική Επιτροπή

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.